Dr. Varró–Nagy Enikő
Oktató tanár, Gazdasági Ismeretek

Dr. Varró-Nagy Enikő vagyok, végzettségemet tekintve – a közgazdasági szakközépiskola révén – könyvelő, statisztikus, vállalati tervező. A Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán, jogász szakon szereztem diplomát. A társasházkezeléshez szükséges szakképesítést OKJ-s képzés keretében szereztem, meg jeles eredménnyel 2012-ben, majd ugyanebben az évben az ingatlankezelői képesítést is.

Az egyetemi tanulmányaimmal párhuzamosan egy polgári joggal foglalkozó budapesti ügyvédi iroda munkatársa voltam öt évig, ahol nagyfokú jártasságot szereztem a jogalkalmazásban, jogérvényesítésben. Az egyetemi szakmai gyakorlatot pedig a Pesti Központi Kerületi Bíróság Lakáscsoportján töltöttem, ahol széleskörű tapasztalatot szereztem a társasházakkal kapcsolatos peres eljárásokban, főként a közgyűlési határozatok érvénytelenségének megállapítása iránti perekben.

15 éve foglalkozom az ingatlanok értékállóságának megteremtésével, ezen belül aktívan társasházkezeléssel; olyan rendkívül problémás társasházak képviseletére és fejlesztésére specializálódtam, amelyeket más már nem vállal. A közös képviselet, társasházkezelés mellett fő profilom a társasházjogi szakmai tanácsadás. E tevékenység keretei között látom el tanácsokkal, vagy éppen képviselem a hozzám forduló ügyfeleket – legyen szó akár lakóingatlan tulajdonosról, akár közös képviselőről.

Munkám során több közös képviseleti iroda működésébe is betekintést nyertem, így elmondhatom: a gyakran előforduló, izoláltnak tűnő problémák forrása mindig egyetlen okra, – rendszerint mulasztásra – vezethető vissza. Azt is felismertem, hogy a felmerülő új kérdésekre, megoldandó problémákra a régebbi rutin megoldások már nem alkalmasak; kellő szakismeret és folyamatos fejlődés hiányában változás pedig aligha várható. Tapasztalatom szerint az egyre tudatosabb tulajdonközösség által támasztott igényeknek és az új kihívásoknak a közös képviselők nagy része nem képes maradéktalanul megfelelni.

Gyakorló közös képviselőként, társasházkezelőként, és társasházjogi szakmai tanácsadóként e megszerzett szerteágazó tudás segített abban, hogy a klasszikus ingatlankezelői feladatok ellátásán túl, a felmerülő gazdasági, jogi és gyakorlati kérdéseket a képviseltjeim érdekeinek legteljesebb érvényesítésével tudjam megoldani, és célom, hogy ezt a tudást – desztilláltabb formában – továbbadjam.

Oktatói filozófiám:
Gyertek ki a széléig! – Nem megyünk, mert félünk. – Gyertek ki a széléig! – Félünk, hogy leesünk. – Gyertek ki a széléig! És kimentek, és lelökte őket, és ők repültek.”
(Anonymus)